Ny hund & ny epok!

Sedan jag blev skadedjurstekniker har jag mer och mer känt hur en hund skulle kunna hjälpa mig att söka och markera aktivitet av råttor. En uppgift som många hundraser haft sedan urminnes tider och som kom av sig när råttgiftet gjorde sin entré för ca 70 år sedan. Företag började tjäna pengar på att folk ville bli av med råttor snabbt utan att anstränga sig för att förebygga och åtgärda det som gjorde att råttor etablerade sig. Den ekvationen höll i sig fram tills för några år sedan när man insåg vilka skador giftet gjort på rovdjur och tamdjur genom sekundärförgiftning och miljö via utsläpp. I nuläget har vi strikta regler kring användning av gift; vilket jag är glad för. Jag brinner för giftfria sätt att hantera problem med råttor och lyckas mycket väl med det och vill utveckla det vidare. I min värld behöver vi gå tillbaka till dåtiden innan giftet fanns och lyfta råtthunden in i framtiden! Så nu är dags att skrida till verket. Jag kommer att träna upp en råttsökhund och om allt går som jag tänkt kommer den bli en kollega så småningom!

Efter noga övervägande av ras så föll valet på Dansk Svensk Gårdshund. En ras som är en svensk kulturras som än idag fungerar som råtthund på gårdar. Bestämde mig för att jag ville ha en vit och viltfärgad hane med mycket färg och med kort svans. Sökte och fann inte någon som fick hjärtat att hoppa över något slag. Förrän en nyfödd valp slog ner som en blixt på Facebook en fredagskväll! Jag kollade snabbt härstamningen och det var den typ av DSG jag önskat och uppfödaren var på min linje med en mission att bevara rasen och nyttan med dess egenskaper som ett svenskt kulturarv. Efter ett par dagars ovisshet fick jag besked att valpen kunde bli min 🙂

Hans namn är Benzelias Ännu En Ärkeängel och jag kommer kalla honom Blixten för han slog ner som en blixt, jag blev blixtförälskad och han har en blixt på ryggen. Blixten på ryggen växer ju bort men den var där när allt hände. Den 29 mars hämtar jag honom och då inleds den här nya råtthundsepoken i mitt hundliv; spännande 🙂

Bilderna är tagna av den oerhört engagerade uppfödaren Lena Johansson på Benzelias kennel som uppdaterar oss valpköpare med bilder och videos på kullen flera gånger i veckan; fantastiskt!