HÖNS

Det startade med att jag av en slump fick några blandrashöns när vi var och köpte fasankycklingar till jaktmarken år 2002. Sedan har det gått från det till att jag sedan år 2008 har en kvalitetsmedveten hobbyuppfödning  av rasen Brahma. I Brahmaflocken går det hönor som värper hushållsägg i brunt, grönt och vitt. Raserna är Isbar, Welsumer, Brun Leghorn, Fiftyfive Flowery och en blandras Welsumer/Maran. 

Jag har prövat på flera hönsraser så som Faverolle, Moderna Engelska Stridshöns dvärg, Orloff, Breda, Luikse Vechter, Gammal Svensk RIR (Eksjöhöna), Queen Silvia, Gammal Svensk Vit Leghorn,  Plymouth Rock dvärg, Croad Langshan, Dvärg Wyandotte, Dvärg Brahma och Dvärg Cochin.

Själva hönsuppfödningen är en hobby som kommit sig av att jag tycker det är intressant med avel samtidigt som andra hönsfolk gärna vill köpa kycklingar av mina  höns. Så det är verkligen att förena nytta med nöje! Målsättningen med uppfödningen är att få fram rastypiska, färgrena och friska höns som kan förgylla trädgården och livet för mig själv samt andra hönstokiga människor!

Hönsen är helt frigående och har ett hönshus av sten att sova i på natten.  De har även en hönsgård att vara i om räv eller hök har synts till eller när jag åker bort. Jag ruvar ägg i en maskin som heter Hemel A240 och kläcker i en Hemel A120.  När hönorna får lust att ruva fram kycklingar så får de göra det också. Maskinkläckta kycklingar bor först i källaren och efter ca en vecka bor de i egen avdelning i hönshuset. Kycklingar som har mammor går med dem på en egen del av trädgården och det är jättemysigt!