Hönshistorik

Det startade med att jag av en slump fick några blandrashöns på köpet när vi var och köpte fasankycklingar till jaktmarken år 2002. Sedan har det gått från det till att jag sedan år 2008 har en kvalitetsmedveten hobbyuppfödning  av rasen Brahma. I Brahmaflocken går det Welsumerhönor som värper terrakottafärgade ägg och Isbar som värper gröna dito. Det händer att jag kläcker de gröna äggen och får då kycklingar av blandningen Isbar/Brahma som värper blå, gröna och cremefärgade ägg. 

Jag har prövat på flera hönsraser så som Faverolle, Moderna Engelska Stridshöns dvärg, Orloff, Breda, Westfälischer Totleger, Luikse Vechter, Creme Crested Legbar, Gammal Svensk RIR (Eksjöhöna), Queen Silvia, Gammal Svensk Vit Leghorn, Brun Leghorn, Plymouth Rock dvärg, Croad Langshan, Dvärg Wyandotte, Dvärg Brahma, Fifty Five Flowery och Dvärg Cochin.

Själva hönsuppfödningen är en hobby som kommit sig av att jag tycker det är intressant med avel samtidigt som andra hönsfolk gärna vill köpa kycklingar av mina  höns. Så det är verkligen att förena nytta med nöje! Målsättningen med uppfödningen är att få fram rastypiska, färgrena och friska höns som kan förgylla trädgården och livet för mig själv samt andra hönstokiga människor!

Hönsen har en 1500 kvm stor hage att spatsera omkring i ute  och ett hönshus av sten att sova i på natten.  De har även en hönsgård att vara i om räv eller hök har synts till eller när jag åker bort. Jag ruvar ägg i en maskin som heter Hemel A240 och kläcker i en Hemel A120.  De maskinkläckta kycklingarna bor först i källaren och efter ca en vecka bor de i egen avdelning i hönshuset.